Hoi Agnes,
Wat klinkt het woord ‘vitaliteitsgesprek’ toekomstbestendig! Ondanks mijn drukke agenda heb ik juist wel die gesprekken ingepland, want ik vind het belangrijk mijn collega’s (beter) te leren kennen. In de waan van de dag ben ik onderhand helemaal ingeburgerd op Adegeest, maar tijdens zo’n gesprek kom ik achter waardevolle informatie over de mens in het witte jasje die vol passie voor onze bewoners zorgt. Dat zijn de échte kanjers wat mij betreft!
Ik denk bij het woord vitaliteitsgesprek ook direct aan ‘fit je carrière in de zorg doorlopen’. Precies een onderwerp dat in het gesprek aan de orde komt. Wij richten ons bij oplossingen hiervoor heel erg op administratieve ondersteuning, maar als je kijkt naar de fysieke belasting van het werk, kunnen wij veel beter handige aanpassingen doen zodat de zorgcollega’s allemaal vitaal blijven. Werkgevers willen hun medewerkers ondersteunen door het aanbieden van sportschoolabonnementen en fietsplannen, maar volgens mij moeten wij ons veel meer bezighouden met toepassingen bij de dagelijkse werkzaamheden.
Deze week kwam zorgkantoor Zorg & Zekerheid in Adegeest op bezoek. Samen met EVV’er Gonny gaf ik een rondleiding. Aangekomen bij het punt wat zij nodig heeft ter ondersteuning, gaf Gonny aan dat een beddenopmaakploeg wel ontzettend fijn zou zijn. Een goed idee dat in het verleden ook is ingezet in Adegeest en in de loop van de jaren verdwenen is. Mijn creatieve brein dacht direct een stapje verder: zou zo’n taak straks door robots uitgevoerd kunnen worden? Een bed opmaken betreft geen intermenselijk contact en is een lichamelijke belasting: technologie kan ons hierin ondersteunen. Misschien zijn er wel meer dingen die wij met technologie kunnen oplossen?
Er wordt bij sommige organisaties bijvoorbeeld een bril ingezet zodat de medicatie op afstand direct dubbel gecheckt wordt. Een mooi voorbeeld waardoor de werkdruk wordt verminderd en er meer tijd over is voor de bewoners. En bij ons woont sinds kort ‘Lady’, onze zeehond-robot. Zij knuffelt de hele dag met onze bewoners en zorgt voor een rustgevend effect.
Maar wat kan er technologisch toegepast worden, zodat onze zorgcollega’s minder fysiek belast worden? Het wassen van mensen wil je toch niet aan robots overlaten? Of wel? En wat dacht je ervan als je in plaats van in een tillift uit bed wordt gehaald, in de armen van een robot uit je bed wordt getild? Visualiseer zo’n ‘til-robot’ met het uiterlijk van een mens en wellicht dat het zelfs als veel rustgevender wordt ervaren door onze bewoners. Kan een robot dezelfde geborgenheid bieden als een zorgverlener? En zou het onze zorgmedewerkers ontlasten qua fysieke belasting? Een mooi ethisch vraagstuk om ons over te buigen en openlijk te bespreken. Ik denk dat er genoeg andere creatieve mogelijkheden zijn, maar dat het tevens een dilemma is. In hoeverre vervangen wij mensen door technologie? Kom maar op met een moreel beraad.
Overigens kan Gonny zich in deze specifieke technologische oplossing wel vinden, maar heeft stiekem een vriendelijk verzoek: ‘doe mij maar een Roger Moore als ik later uit bed getild zou moeten worden!’
Jij nog een voorkeur voor een bepaald type man of vrouw? Ik ga voor Nico Tortorella;-)
Groetjes, Michelle