'Taal is nodig om te kunnen denken'
Wanneer iemand door ziekte of een beroerte problemen krijgt met spraak, taal of slikken, biedt een logopedist de zorg die nodig is. Ilse Poot is logopedist en bezoekt elke week Maria van der Meer die afasie heeft.
Vastberaden om te praten
"Wij als logopedisten behandelen stoornissen op het gebied van communicatie. Zelf ben ik gespecialiseerd in het behandelen van cliënten met niet-aangeboren hersenletsel. Dat is ook het geval bij Maria van der Meer. Na twee herseninfarcten heeft zij afasie: een taalstoornis. Ze heeft moeite met praten, lezen en meer tijd nodig om taal te kunnen begrijpen. Maar ze is vastberaden om weer goed te kunnen praten." Maria beaamt dat: "Ik heb het gevoel dat ik terug bij af ben. Vier jaar geleden heb ik ook een herseninfarct gehad. Kort na mijn infarct kon ik bijna niet praten. Ik heb me ontzettend eenzaam gevoeld. Want ik wil me uiten, maar dat gaat niet. Met de hulp van Ilse gaat het steeds een beetje beter."
Gerichte aanpak
Op basis van de hulpvraag heeft Ilse een gerichte aanpak voor elke cliënt. "We passen de therapie altijd zoveel mogelijk op het leven van de cliënt aan. Bij Maria is het begrijpen van taal nu het grootste probleem; dat is nodig om goed te kunnen denken. Om iets te kunnen begrijpen, moeten de hersenen de vertaling goed kunnen maken. Zo kan het zijn dat Maria iets anders zegt, dan dat zij bedoelt." Maria: ‘Ja, dat is heel frustrerend. Mijn brein was sommige woorden helemaal kwijt. Gelukkig zijn de mensen om me heen meestal heel geduldig en behulpzaam. Dat is heel fijn."
Passie
Een keer in de week zien Ilse en Maria elkaar en doen ze oefeningen om het lezen te verbeteren. Ilse: "Maria wil straks heel graag weer de krant lezen. Maar nu kan ze alleen nog maar de koppen lezen. Die zijn makkelijker te begrijpen dan bijvoorbeeld de lange artikelen. "Maar mijn passie was altijd lezen", vult Maria aan. "Dat gaat nu niet meer. Maar ik moet aanvaarden wat er is. Ook al is het moeilijk; ik ben ontzettend dankbaar dat ik nog leef."